Natuurlijk groen

Duurzaamheid is eigenlijk een woord wat we wilden vermijden in deze tijd waarin je het overal ziet of leest. Toch willen we graag samen met onze opdrachtgevers werken aan een duurzamere samenleving. Voor ons betekent een duurzame tuin geen trend maar als iets vanzelfsprekends.

Hobbels

Ons bureau bestaat nu ruim 20 jaar waarbij we van het begin af aan de keus hebben gemaakt om alleen met duurzame materialen te willen werken. Dit bleek niet altijd de makkelijkste weg, de onbekendheid van materialen, de slechte verkrijgbaarheid en verwerking ervan waren in het prille begin hobbels die we moesten nemen. We hebben dan ook veel geleerd en doen dat nog steeds tot op de dag van vandaag. Toch schuwen we deze aanpak niet en het blijft een uitdaging om binnen een opdracht te zoeken naar de best verantwoorde ‘groene’ keuze. Dat doen wij niet alleen, maar graag samen met de opdrachtgever en professionele uitvoerders.

natuurlijke tuin met gestapelde houtwal

In een natuurlijke tuin is veel ruimte voor het dieren en plantenleven. Er is dan ook altijd iets te beleven.

Samenwerken

Ideeën groeien en worden beter door het samen te doen.

Om tot een goed eindresultaat te komen is samenwerken belangrijk. Dat doen we zowel tijdens het ontwerpproces als ook in de uitvoering.

Daarnaast werken we ook samen met de natuur door gebruik te maken van de ecologische (natuurlijke) processen die daar plaatsvinden. Dit zorgt voor een natuurlijke duurzame tuin die goed is voor mens, dier en plant. Samenwerken met de natuur zorgt eveneens voor een beheerbare tuin, hierdoor krijg je op termijn minder onderhoud en meer tijd om te genieten van alles wat leeft.

Voor alles wat groen mag worden

Als we kunnen leven in een omgeving met een gezond ecosysteem, hoeven we niets te bestrijden omdat de natuur zelf volmaakt is.
We zijn dan ook tegen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, hoe biologisch afbreekbaar ook, iets wat dodelijk is, kan niet goed zijn voor de leefomgeving. Bestrijden betekent tegenwerken. Samenwerken zorgt voor een natuurlijker evenwicht; wat voor de één een plaag is, is voor de ander een lekkernij. Als er luizen in je rozen komen en je hebt vogels in je tuin of larven van lieveheersbeestjes, dan is de luis zo verdwenen. Als iets echt een probleem is, is het dan ook vaak beter om te zoeken naar de oorzaak, in plaats van direct de gevolgen te bestrijden. Als er veel onkruid in een bestrating zit moet je je afvragen of de bestrating daar wel zo nuttig is. Of staat die plant daar wel zo naar zijn zin als hij telkens onder de meeldauw zit?
Hoe het ook anders kan vertellen we je graag zodat je ook zelf een duurzame tuin kunt aanleggen en onderhouden.

Ter inspiratie: We hebben de tweede prijs gewonnen voor de Duurzaamste Tuin 2013. Daarnaast kregen we een eervolle vermelding voor een ecologische tuin met zwemvijver. We zetten natuurlijk in op een vervolg, wordt jou tuin goud waard?