Zelf je tuin aanleggen?

Dan is het zover, met het tuinontwerp is de eerste stap gezet op weg naar een mooie nieuwe tuin. En nu jeuken je handen om aan de slag te gaan. Een compleet uitgewerkt tuinontwerp is een prettige en nauwkeurige handleiding en nu kun je zelf je tuin aanleggen. Het voordeel van zelf doen is dat je je eigen tijd in kunt delen en de tuin langzaam onder je vingers ziet groeien. Daarbij bespaar je veel op arbeidskosten en zorg je ervoor dat je toch je droomtuin kunt realiseren. Het plan vormt hierbij voor een duidelijke leidraad en biedt een helder einddoel.

Waar moet je op letten?

Wil je zelf je tuin aanleggen? Dan moet je wel een aantal zaken in het oog houden. Belangrijk is dat je voldoende technisch inzicht hebt en voldoende tijd om in je tuin te investeren. Vaardigheden als uitzetten en inmeten, houtbewerking, bestraten e.d. zijn handig. Voor bepaalde werkzaamheden kun je natuurlijk ook derden inhuren of vrienden waarbij je zelf de werkzaamheden coördineert en controleert.

Wat kunnen wij doen?

Wij kunnen je uiteraard op de achtergrond ondersteuning bieden als er vragen en/of problemen opduiken bij de tuinaanleg. Ook het aanbevelen van materialen, kwekers en het leveren van de juiste beplanting zijn mogelijkheden die wij kunnen regelen. Vindt je het bijvoorbeeld ook leuk om samen de tuin in te planten, dan doen we dat graag. Onze kennis van de beplanting, de natuurlijke groeiwijze en de natuurlijke (ecologische) processen die daarmee samenhangen in de tuin, geven je op zo’n inplantdag de nodige bagage om daarna de tuin zelf te beheren. Twijfelt je daarna nog, dan bieden wij de mogelijkheid aan om gebruik te maken van onze persoonlijke tuincoach.

Schroom dus niet om op tijd te bellen, domme vragen zijn nog nooit gesteld en voorkomen is beter dan……..juist!

Voordelen

  • Je kunt je eigen tijd bepalen en afhankelijk van je budget de tuin realiseren.
  • Het is leuk en leerzaam om zelf aan de slag te gaan, je tuin wordt iets echt van jezelf
  • De kosten zijn lager als bij uitbesteden, dit kun je eventueel gebruiken om kwalitatief betere materialen of grotere bomen te kopen

Nadelen

  • Je kunt geen aanspraak doen op zaken die niet goed uitgevoerd blijken te zijn, een goede voorbereiding en zorgvuldig werken blijven dus je eigen verantwoording. En als je het even niet weet, bellen!
  • Het kan langer duren als je zou willen, en hopelijk wordt uitstel dan geen afstel.
  • Vaak ontbreekt het je aan de juiste gereedschappen zodat werk onnodig zwaar wordt. Huur dus altijd goed gereedschap of besteed zware klussen liever toch maar uit.